Ciasto biszkoptowe z truskawkami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Cześć!

Szukając ciasta bezglutenowego z dodatkiem truskawek natrafiłam na świetny przepis :) Wczoraj postanowiłam go sprawdzić.  Po upieczeniu było lekko gumowe, ale na następny dzień szybko zniknęło. Dziś zrobiłam jeszcze raz, ale zmieniłam trochę metodę przygotowania oraz składniki (1,5 szkl. mąki ziemniaczanej zamieniłam na 1 szkl. ziemniaczanej i 0,5 szkl. pszennej). Ciasto wyszło pyszne, aż samo prosi o zjedzenie. Po dwugodzinnych poszukiwaniach truskawek nie mogło się nie udać :) Dodam, że ciasto zawiera TYLKO 3 ŁYŻKI TŁUSZCZU, więc możemy jeść bez obaw :) 

Składniki:

4 jajka rozdzielone

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki ziemniaczanej i 0,5 szklanki mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki roztopionego masła

2 łyżki wody

1 łyżka octu

truskawki lub inne owoce

 

Przygotowanie:

1466356747958Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Ucieramy białka na sztywną pianę (UWAGA: Ucieramy do momentu, w którym białka nie wypadną z odwróconej miski, ale przestajemy miksować zaraz po uzyskaniu tej sztywności, tak by nie przebić białek). Do białek dodajemy stopniowo cukier i ucieramy aż piana nabierze połysku. Do tak ubitych białek dodajemy żółtka (po jednym) i delikatnie mieszamy każde wrzucone do połączenia się z pianką. Dodajemy stopniowo tłuszcz, wodę i ocet delikatnie mieszając masę. Łączymy mąkę ziemniaczaną i pszenną z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy w ok. 6 partiach do masy. Należy cierpliwie mieszać z masą każdą partię przesianej mąki. Całość wylewamy do tortownicy i układamy połówki truskawek tak, żeby ta „płaska” cześć była do góry. Wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Po około 15 minutach zwiększamy do 170 stopni i pieczemy, aż będzie rumiane. W moim przypadku było to jakieś 40 minut. Zaraz po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i odpinamy kołnierz tortownicy.

Był to mój pierwszy, udany tak jak chciałam biszkopt. :)

Smacznego! 

  19 comments for “Ciasto biszkoptowe z truskawkami

  1. 20 czerwca 2016 o 16:43
  2. 20 czerwca 2016 o 17:06

    Pyszne!!!! musze spróbować, polecam sprawdzone przepisy na domowe sery: camembert, brie, gouda, salami, parmezan i inne, masło, chleby alkohole – wszystko to zrobisz samodzielnie w domu http://blog.winoiser.com

    • ~vbenita
      22 czerwca 2016 o 04:40

      Skąd wiesz, że pyszne, jeśli nie robiłaś? Przepis tak smakuje?

    • 22 czerwca 2016 o 08:53

      Uwielbiam sery… Mniam :)

  3. 21 czerwca 2016 o 07:25

    Bardzo apetycznie wygląda. Do siebie zapraszam na kruche ciasto z truskawkami
    http://bulkazchlebem.pl/kruche-ciasto-z-truskawkami

  4. 21 czerwca 2016 o 08:59

    Świetnie wygląda biszkopt z truskawkami. Zapraszam też na moje ciasta z owocami
    http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html

    • 22 czerwca 2016 o 08:54

      Dziękuję :) Uwielbiam testować nowe smakołyki więc na pewno się skuszę na jakiś przepis :)

  5. 21 czerwca 2016 o 10:41

    Wygląda obłędnie, smakuje zapewne jeszcze lepiej :) Muszę koniecznie wypróbować ten przepis!

  6. 22 czerwca 2016 o 07:30

    takie ciasta najbardziej lubię; zapraszam na równie proste i szybkie ciasto na jogurcie z truskawkami i otrębami; polecam,pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2016/06/ciasto-jogurtowe-z-otrebami-i-truskawka.html

    • 22 czerwca 2016 o 08:56

      Właśnie miałam w planach wypróbowanie takiego jogurtowego, bo wydają się lekkie jak chmurka :) Dziękuję i pozdrawiam!

  7. 27 czerwca 2016 o 09:19

    Świetny pomysł na biszkopt z truskawkami. z mojej strony zapraszam na bardzo proste wegańskie ciasto, można je przygotować z dowolnymi sezonowymi owocami. Teraz trwa sezon truskawkowy, więc ciasto będzie z królową lata czyli truskawką :) >>>http://www.zdrowadieta.opole.pl/2016/06/zdrowa-zywnosc-owoce-co-mozna-zrobic-z.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×