Ciasto z brzoskwiniami i pianką

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Mój ulubiony przepis na ciasto z brzoskwiniami

Cześć! Wczoraj robiłam to pyszne ciacho i chciałam się podzielić z Wami przepisem :) Możemy puścić wodze fantazji i dodawać różne kompozycje owoców. Ja zrobiłam z brzoskwiniami, jednak jak dla mnie jest trochę za słodkie i wolałabym coś bardziej kwaśnego. Następnym razem będzie z rabarbarem :)

Będą nam potrzebne takie składniki:

5 rozdzielonych jajek

3 szklanki mąki pszennej

kostka margaryny

2 łyżki proszku do pieczenia

1,5 szklanki cukru

dowolne owoce

1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu

Przygotowanie:

Żółtka wyrabiamy z 0,5 szklanki cukru (1 szklanka będzie do białek), przesianą mąką, margaryną i proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy, aż wszystko się ładnie sklei. Wstawiamy do lodówki na 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i szykujemy blaszkę. Ja wysmarowałam resztką margaryny i posypałam bułką tartą. Przygotowujemy owoce. Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli. Kiedy już będą odpowiednio ubite (po odwróceniu piana nie wypada  z miski) dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej albo budyniu i miksujemy do połączenia.

Wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy na 3 części ( pierwsza: ponad połowę, druga i trzecia po równo). Pierwszą częścią wyklejamy spód, wykładamy owoce, drugą cześć trzemy na tarce na te owoce, wykładamy piankę. Na samą górę ścieramy ostatni kawałek ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 35 minut.

Ciasto ładnie wyrosło, tylko trochę za bardzo przypiekło mi się od góry :) Ale i tak wszyscy chętnie zjadają :) Jedno z moich ulubionych ciast z brzoskwiniami. Do kawy idealne, mniam. 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×