Kokosowe prostopadłościany

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

LAMINGTONY

Ostatnio bardzo słodkie czasy. Uwielbiam kokos więc tym razem postawiłam na lamingtony w edytowanej wersji ;) Ciasto jest dosyć pracochłonne, szczególnie w trzecim etapie (obtaczanie kostek w czekoladzie i wiórkach, wszystko jest wtedy w polewie). Polecam je zrobić, bo  przy pracy jest niezła zabawa, a efekt końcowy jest świetny i co najważniejsze – pyszny!

Lamingtony to tradycyjny australijski deser w postaci biszkoptów w kształcie prostopadłościanów, polanych czekoladowym lukrem i posypanych wiórkami kokosowymi.

I etap

Składniki:

250g masła

3/4 szklanki cukru

1 szklanka śmietany 18%

16g cukru waniliowego

Wszystkie te składniki gotujemy razem do rozpuszczenia masła. Studzimy i przechodzimy do kolejnego punktu.

II etap

Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej):

2,5 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 jajka całe

2 żółtka

Mąkę i proszek przesiać i odstawić. Jajka i żółtka dodać do wystudzonej masy z etapu I i zmiksować do gładkości. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać szpatułką (zbierając masę ze spodu). Blachę (ok. 32×22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto.

Piec około 40 minut w 170 stopniach.

Ciasto wystudzić i pokroić w kostki (ok. 32 sztuki).

III etap

Składniki:

Tabliczka gorzkiej czekolady

Około 0,5 szklanki mleka (do uzyskania konsystencji polewy)

Wiórki kokosowe

Roztapiamy czekoladę w miseczce nad gotującą się wodą. Wlewamy niewielką ilość mleka i mieszamy, dolewamy aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (coś pomiędzy wodą, a ciastem na naleśniki).

Obtaczamy kostki w polewie, najlepiej za pomocą 2 łyżek. Następnie „panierujemy” w wiórkach. I gotowe :)

Smacznego!

1489221141839

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×