Świąteczny sernik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Cześć!

 

Święta coraz bliżej, a więc przychodzę z przepisem na bardzo prosty sernik. Mama kupiła 2 sery w wiaderku i poprosiła o przedświąteczny placek więc go dostała. Aktualnie zostały 3 kawałki – oznaka, że chyba smakuje. ;) Do sernika potrzebujemy tylko czterech składników:

- 1kg sera w wiaderku

- 2 budynie waniliowe

- szklanka cukru pudru

- 8 jajek

- paczka ciemnych herbatników, jeśli robimy ciasto ze spodem.

 

Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Cukier puder miksujemy z żółtkami na puszystą masę jajeczną. Stopniowo dodajemy budynie cały czas miksując. Następnie dodajemy do masy po łyżce sera (nie przestajemy miksować). W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową (najlepiej drewnianą łopatką zbierając masę od spodu). Wykładamy blachę papierem do pieczenia i układamy herbatniki. Na ciastka wylewamy masę serową. Cztery herbatniki kruszymy na wierzch. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, po włożeniu sernika zwiększamy do 180 stopni i pieczemy około 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale ciasto ma schłodzić się w środku, nie otwieramy drzwiczek! :)

 

Życzę wszystkim smacznego i Wesołych Świąt! :*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×